Ensimmäinen vieras lähti ja toinen ei tullutkaan... muutenkin vähän kökköfiilis, piti keksiä jotain tekemistä.... Näin ihania sytykeruusuja ihanassa Risulinnun blogissa ja niitähän piti minunkin heti kokeilla.  Olen jemmaillut kynttilänjämiä pitkin syksyä ja joulua ja nyt sitten hain kellarista vanhan alumiinikattilan ja eikun sulattamaan ja kananmunakoteloa repimään... Tämähän onkin hyvä eko-teko ja kierrätysvinkki!!!
Sytykeruusukkeet vien huomenna tuliaisiksi ystävättärelle ja sitten näen että onko niistä apua takan sytyttämisestä, itsellänihän ei täällä kotosalla ole mitään tulisijaa mihin voisin kokeilla... EDIT: ensimmäinen sytykeruusu toimi loistavasti, takkatuli syttyi helposti ja alkoi roihuta heti  kun sytykeruusu paloin puiden keskellä noin 10 minuuttia. Ruusu muutti palaessaan  ihanasti punaisena hehkuvaksi ja pysyi koko ajan ruusun mallisena, oikein kaunis ja käyttökelpoinen!

Kynttilat sulamaan

12 munan kennosta tuli 5 ruusua näin:
Revin kupin irti, sen missä munat ovat kotelossa. Jätä sille vähän reunaa. Revi pitkä suikale kotelon suorasta kohdasta, kieputa se spiraalin tyyliin ruusukkeeksi ja työnnä se munakupin sisälle.
Revi kotelosta "ruusun lehtiä" ja työnnä niitä tämän äskeisen ruusukkeen ja munakupin reunan väliin. Tästä pitäis tulla aika napakka, ettei "ruusunlehdet" tipu ja ruusu hajoa. Yksi mulla heti hajosi kun käänsin sen alaspäin ja kastoin steariiniin...

Grillipihdit ovat tässä hyvä apu kun ruusua aletaan kastamaan sulassa steariinissa. Kasta ruusuketta steariinissa ja nosta se välillä kuivahtamaan sanomalehden päälle. Minä käytin apuna kastelussa vanhaa spaghettikauhaa, kun en löytänyt ajoissa grillipihtejä.... Kastamisten jälkeen lusikalla lirutin vähän lisää steariinia ruusujen keskelle


kananmunakotelosta ruusuja

Kastele ruusukkeet steariinissa kolme-neljä kertaa, anna kuivaa. Käytä apuna tulen sytykkeenä.... Tässä kauniit valmiit sytykeruusut vanhalla venäläisellä hopeatarjottimella, joka myös löytyi kellarista :)
valmiit sytytysruusut

Kynttilänjämien steariinia oli niin paljon, että tein yhden kierrätyskynttilän maitopurkkiin, siihen se nyt jäi jäähtymään ja jähmettymään, huomenna näemme tuleeko siitä poltettava kynttilä. Sydänlanka on myös kierrätetty katkenneesta kruunukynttilästä.


maitopurkissa kierratyskynttila

Valmiista kynttilästä tuli oikein kaunis ruskean-oranssin sävyinen "huurrepintainen" rustiikkikynttilä joka vieläpä palaa hienosti!
Jos olis hoksanntu ajoissa sulattaa eri väriset kynttilänjämät erikseen ja olisi niitä kerroksittain laittanut maitopurkkiin, antanut aina edellisen kerroksen vähän jäähtyä... näin uudesta kynttilästä olis tullut kauniin raidallinen... no ens kerralla sitten :)

Photobucket