Jouluruokia on niin monenlaisia kuin on syöjiäkin, välillä kummastuttaa että miten jostain ruuasta on jollekin tullut tärkeä jouluruoka.. itselle ei tulis mieleenkään jotain syödä, varsinkaan jouluna... kuten esimerkiksi maskalaatikkoa, pelkkä hajukin saisi yökkäämään :) Aikoinaan kun menin Nooran isän kotiin ekana jouluna, siellä ihmettelin sellaista makaroonilaatikkoa, missä ei ollut muuta kuin makaroonia ja munamaitoa, sitten paistettu uunissa, sitä syötiin milloin suolaisen ruuan lisäkkeenä, milloin makean kiisselin kanssa jälkkärinä--- noh, onhan näitä omituisuuksia ihmisillä.

Itse tykkään, että jouluna ruuan pitää olla ehdottoman hyvää. Se on alusta asti tuoreista aineista itse tehty, meillä ei jouluruoka ole einestä, harvoin muulloinkaan. Kuorimiset, keittämiset ja tuoksut kuuluvat asiaan ja tuovat sen joulun tunnun kun yötämyöten aatonaattona ruokia paistellaan. En koskaan tee mitään pakastimeen, enkä syö aattona muutaman päivän vanhoja joululaatikoita. Monet kuuluu tekevän viikkojakin aikaisemmin pakastimeen vaikka mitä, se ei ole mun joulutapani, minusta kaiken pitää olla tuoretta.

Tänä joulunalusaikana söin kolmessa ravintolamaisessa joulupöydässä ja ensimmäisessä totesin, että onneksi tälläistä ei tarvitse kotona jouluna syödä, toiset kommentoivat, että ai, sinä et tykkä jouluruuista... vastasin, että nimenomaan tykkään ja tämä ei ole sellaista mitä kotona haluan syödä, mautonta ja väritönsä...  Jouluna ruuan pitää oikeasti maistua tosi hyvälle!

Kermaa ja voita ei säästetä ja laatikoita haudutetaan uunissa tunti tolkulla, sen huomaa kyllä maussa :) Nyt sain isosiskolta paistovalmista imellettyä perulooraa, jonka sitten kotona paistoin perinteen mukaan, ensin 2 tuntua 200 asteessa että se alkaa kiehua, sitten 2 tuntia 100 asteessa että se muhiessaan vielä imeltyy :) Herkkua olikin ja loppui vähän liian aikaisin kesken, pitää tehdä huomenna lisää.

Tänään tehtiin lisää punajuuri-aurajuusto-laatikkoa, se on tosi herkkua! Nooran kanssa oli puhe ettei meillä ole koskaan ollut joulupöydässä lihapullia kun ne monella kuuluvat jouluun. Ehkei ne meillä kuulu jouluun kun ovat normaalia arkiruokaa usein ja jouluna syödään jouluruokia, Noora on pienestä pitäien oppinut ja tykännyt syödä joululaatikoita yms.

Tänään sitten tehtiin punajuurilaatikon kaveriksi lihapullia ja ne olikin ihan sikahyviä!!!

Sika-nauta jauhelihaa

purjoa

sipulikeittopussi

kermaviili purkki

Meiran maustepussi "Bolognese"

2 munaa

juustoraastetta

paistetaan voissa pannussa ja laitetaan uuniin vuokaan muhimaan. Tosi hyviä!